CLANS
COÖRDINATOR CLANS, COACHES, CLANLEIDERS
COÖRDINATOR CLANS, COACHES, CLANLEIDERS
Het jongerenwerk van Berea Apeldoorn wil waardevolle relaties aangaan met jongeren en hen verbinden met God. Daarom werken wij met een coördinator, die clanleiders en -coaches ondersteund in het delen van hun leven met jongeren.
Wat is een coördinator clans?
Je hebt ervaring met het aangaan van relaties met jongeren en wil anderen stimuleren en ondersteunen om dat ook te doen. Je hebt een diepgeworteld verlangen om jongeren te leren wie Jezus is maar hoeft dit niet zelf te doen. Je bent minimaal 21 en maximaal 89 jaar oud, kent de belevingswereld van jongeren en hebt er plezier in wanneer anderen tot hun recht komen.
Wat verwachten wij van de coördinator clans?
Jij hebt overzicht over de clans en stuurt de coaches aan. Samen zoeken jullie naar een goede balans in de clans, ondersteunen jullie clanleiders en wanneer coaches ergens tegenaan lopen, ben jij de aangewezen persoon om te zoeken naar oplossingen, eventueel samen met de jongerenwerker. Samen met de coördinator jongerenpastoraat zoek jij naar coaches en verzorg je de intake en screening. Om acute situaties op te vangen stellen jullie samen met de coaches ook een groep interim-leiders aan.
Ondersteuning en begeleiding van de clanleiders en -coaches komt ook tot uiting door minimaal één keer per maand contact te hebben met de coaches. Je bespreekt de voortgang van de clanleiders en het (geestelijk) leven van de coach. Je neemt initiatief om één keer per zes weken met de coaches, de coördinator jongerenpastoraat en de jongerenwerker samen te komen voor overleg.
Je bent aanwezig bij een centraal overleg met de andere coördinatoren en de jongerenwerker en je neemt, in overleg met de jongerenwerker en de coördinator jongerenpastoraat, het voortouw in het organiseren van de toerusting voor clanleiders.
Wat verwachten wij niet van een coördinator clans?
Je hoeft als coördinator niet bij elke activiteit van het jongerenwerk aanwezig te zijn. Hoewel het uiteraard wel op prijs gesteld wordt is het niet noodzakelijk, zeker niet in hoge frequentie. Omdat je nauw samenwerkt met de coördinator jongerenpastoraat verwachten we van jou ook geen pastorale inzet. Mocht de mogelijkheid zich voor doen is het uiteraard wel toegestaan om pastoraal betrokken te zijn maar dit staat in principe los van jouw rol als coördinator.
Wat mag een coördinator clans van ons verwachten?
Je werkt nauw samen met de jongerenwerker dus mag je ook van de jongerenwerker ondersteuning en meedenken verwachten. Ook zal de jongerenwerker input leveren waarmee jij coaches en clanleiders kunt ondersteunen.
Hoeveel tijd kost het om coördinator van de clans te zijn?
Je hebt maandelijks persoonlijk contact met de coördinatoren en wellicht bezoek je af en toe een activiteit van het jongerenwerk. Daarnaast ben je bezig met het organiseren van toerusting en teambuilding en heb je regelmatig overleg met de jongerenwerker.
Eén keer per zes weken is er een overleg met de andere coördinatoren en de jongerenwerker en één keer per zes weken is er een overleg met de coaches, de coördinator jongerenpastoraat en de jongerenwerker. Houdt er rekening mee dat je gemiddeld één dagdeel per week hiermee bezig bent.
Het jongerenwerk van Berea Apeldoorn wil waardevolle relaties aangaan met jongeren en hen verbinden met God de Vader. Daarom werken wij met coaches die clanleiders ondersteunen en begeleiden in het delen van hun leven met onze jongeren.
Wat is een coach?
Kleine groepen vormen het hart van het jongerenwerk van Berea Apeldoorn. Elke kleine groep heeft een clanleider en het is jouw taak om maximaal 6 clanleiders te ondersteunen en te begeleiden. Het is jouw verlangen dat jongeren een relatie met Jezus krijgen en je hebt er plezier in wanneer anderen tot hun recht komen. Daarnaast houd je ervan, om een tijdje op te trekken met jongeren, bij wie het leven niet vanzelf gaat. Je bent minimaal 18 en maximaal 89 jaar oud en doet je best om de belevingswereld van jongeren te snappen.
Wat verwachten wij van een coach?
Jij bent de eerste back-up voor een clanleider. Wanneer een clanleider ergens tegenaan loopt ben jij de aangewezen persoon om samen te zoeken naar oplossingen, eventueel samen met de coördinator clans. Wanneer een clanleider wegvalt, om wat voor reden dan ook, ben jij als coach de eerste die actie onderneemt in het zoeken van een (tijdelijke) vervanger.
Ondersteuning en begeleiding van een clanleider komt ook tot uiting door minimaal één keer per maand contact te hebben met je clanleiders. Je bespreekt de voortgang van de clan, mogelijke pastorale zorgen van jongeren en het (geestelijk) leven van de clanleider. Wanneer er een pastorale zorg ontstaat besluit je samen met de clanleider en de coördinator jongerenpastoraat hoe jullie hier mee omgaan. Als coach ben je eventueel beschikbaar om een pastoraal traject te doorlopen met een jongere.
Eén keer per zes weken is er een centraal overleg met de andere coaches, de coördinator clans, de coördinator jongerenpastoraat en de jongerenwerker waar je bij aanwezig bent. De toerustingsmomenten voor de clanleiders (toerustingsdag september en workshopavonden) zijn ook waardevolle momenten voor de coaches, daarom is het van groot belang hier ook bij aanwezig te zijn.
Wat verwachten wij niet van een coach?
Een coach is geen clanleider. We verwachten daarom niet van jou dat je zelf ook een clan gaat leiden. Het bezoeken van jongerenwerkactiviteiten wordt op prijs gesteld maar is niet noodzakelijk, zeker niet in hoge frequentie.
Wat mag een coach van ons verwachten?
Hoewel je als coach je eigen verantwoordelijkheden hebt sta je er niet alleen voor. Samen met de andere coaches, de coördinatoren clans en jongerenpastoraat en de jongerenwerker vorm je een team. Als team bespreek je de dingen waar je tegen aanloopt en wat er goed gaat en stel je een groep van interim-leiders aan die tijdelijk gaten kunnen vullen. Je wordt ondersteund door de coördinatoren in het begeleiden van clanleiders en wordt hierin ook getraind op een manier die bij jou past.
Hoeveel tijd kost het om coach te zijn?
De maandelijkse contactmomenten met de clanleiders en de zes-wekelijkse bijeenkomsten van de coaches zullen ongeveer één dagdeel per twee weken in beslag nemen. Daarnaast is het mogelijk dat je ingezet wordt voor een pastoraal traject met een jongere, maar dat is sterk afhankelijk van jouw beschikbaarheid. In overleg zullen we kijken naar goede manieren om toegerust te worden.
Het jongerenwerk van Berea Apeldoorn wil waardevolle relaties aangaan met jongeren en hen verbinden met God. Daarom werken wij met clanleiders die hun leven willen delen met jongeren.
Wat is een clanleider?
Je bent een toegewijde volgeling van Jezus Christus en hebt een groot hart voor jongeren. Je geniet ervan om jongeren te laten zien wie God voor jou is en verlangt ernaar dat zij ook een volgeling van Jezus worden. Je kan goed met jongeren omgaan, je houdt ervan om met ze in gesprek te zijn en geniet ervan om ze door en door te kennen. Je bent minimaal 18 en maximaal 89 jaar oud en doet je best om de belevingswereld van jongeren te snappen.
Wat verwachten wij van een clanleider?
Jij bent het eerste contact met de jongeren. Daarom verwachten wij van jou dat je het als je kerntaak ziet om de jongeren te kennen. Hiervoor is het nodig om ze regelmatig te zien en ook buiten vaste bijeenkomsten contact met ze te onderhouden. In ieder geval zijn er per maand twee vaste contactmomenten met je clan: één keer op een zelfgekozen moment met je eigen clan en één keer op een Deeper avond. Daarnaast is het ook mogelijk om één keer per maand, met je clan, WOPPER te bezoeken.
Naast de contactmomenten met je clan, verwachten we dat je aanwezig bent op de jaarlijkse toerustingsdag in september en dat je één keer per maand overleg hebt met je coach. Dat overleg kan in persoonlijk contact zijn maar eventueel ook via telefoon of mail.
Wat verwachten wij niet van een clanleider?
Een clanleider hoeft geen activiteiten te organiseren of te vergaderen. Je bent aangesteld op basis van jouw kwaliteiten als clanleider en daarom willen we je alle ruimte geven daar je beschikbare tijd aan te besteden.
Wat mag een clanleider van ons verwachten?
Uiteraard sta je er als clanleider niet alleen voor. Je bent deel van het jongerenwerk en daarom mag je ook ondersteuning vanuit het jongerenwerk verwachten. Iedere clanleider krijgt een coach toegewezen die het eerste aanspreekpunt is. Maandelijks zal deze coach contact met je opnemen om te bespreken hoe het gaat, samen te kijken naar knelpunten en handreikingen doen wanneer dat nodig is.
Daarnaast zal er vanuit het jongerenwerk input gegeven worden voor het gesprek met de jongeren. Hoewel je als clanleider vrij bent om clangesprekken in te vullen zoals je dat zelf wil, kan het helpen om handreikingen te krijgen. Ook zal er vier keer per jaar een toerusting aangeboden worden. De eerste vindt plaats in september, de overige drie tijdens de workshopavonden.
Hoeveel tijd kost het om clanleider te zijn?
Een clanleider moet er rekening mee houden dat het minimaal 2 dagdelen (waarvan twee in een weekend) per maand kost. Je loopt echter wel het risico dat het bouwen van relaties met je jongeren zo goed gaat dat je de behoefte hebt om ze vaker te zien.