PASTORAAT
JONGEREN HELPEN WANNEER HET LEVEN EVEN NIET VANZELF GAAT
JONGEREN HELPEN WANNEER HET LEVEN EVEN NIET VANZELF GAAT
Het jongerenwerk van Berea Apeldoorn wil waardevolle relaties aangaan met jongeren en hen verbinden met God. Omdat het leven van jongeren niet altijd vanzelf gaat willen we ze graag goede pastorale ondersteuning geven wanneer dat nodig is. Daarom werken wij met een coördinator jongerenpastoraat.
Wat is een coördinator Jongerenpastoraat?
Je hebt ervaring met jongeren wiens leven niet vanzelf gaat. Je hebt kennis over de grote diversiteit aan problemen waar jongeren tegenaan kunnen lopen en kent de weg in de hulpverlening. Je hebt een diepgeworteld verlangen om jongeren te leren wie Jezus is, vooral als het leven niet vanzelf gaat, maar hoeft dit niet zelf te doen. Je bent minimaal 21 en maximaal 89 jaar oud, kent de belevingswereld van jongeren en hebt er plezier in wanneer anderen tot hun recht komen.
Wat verwachten wij van de coördinator Pastoraat?
Jij hebt overzicht over de pastorale zorgen die er zijn bij onze jongeren en schakelt, in overleg met de coach en clanleider, de best passende hulp in wanneer dat nodig is. Voor de coaches ben jij het eerste aanspreekpunt wanneer het gaat om pastorale zorg, je houdt een vinger aan de pols bij lopende trajecten en zorgt dat clanleiders en coaches goed op de hoogte zijn van de kaders waarbinnen jongerenpastoraat plaatsvindt.
In overleg met de jongerenwerker zorg jij ervoor dat er een gevarieerd team is van mensen die beschikbaar zijn om pastorale trajecten met jongeren te doorlopen. Samen met de coördinator clans zoek jij naar coaches en verzorg je de intake en screening. Van de overige teamleden verzorg jij zelf de intake en screening, eventueel samen met de jongerenwerker, en leert deze mensen ook persoonlijk kennen. Jij bent voor hen het eerste aanspreekpunt en jij bent degene die hen inschakelt wanneer dat nodig is.
Je bent als coördinator jongerenpastoraat ook degene die actief nadenkt over het verlagen van de drempel van het jongerenpastoraat en bent, samen met de jongerenwerker, een herkenbaar aanspreekpunt voor pastorale zorg voor jongeren in de gemeente. Naast bestaande pastorale activiteiten word je aangemoedigd om nieuwe activiteiten te ontwikkelen.
In overleg met de coördinator clans en de jongerenwerker neem je het voortouw in het organiseren van de pastorale toerusting. Je bent één keer per zes weken aanwezig op een overleg met de coördinator clans, de jongerenwerker en de coaches. Daarnaast ben je ook één keer per zes weken aanwezig bij een centraal overleg met de andere coördinatoren.
Wat verwachten wij niet van een coördinator Jongerenpastoraat?
Wij verwachten niet dat je zelf gesprekken voert met jongeren die een pastorale nood hebben. Dit mag wel maar behoort niet tot je kerntaak.
Wat mag een coördinator Jongerenpastoraat van ons verwachten?
Je werkt nauw samen met de jongerenwerker dus mag je ook van hem ondersteuning en meedenken verwachten. Ook zal de jongerenwerker kennis over het verlenen van pastorale zorg met je delen en meedenken over passende toerusting voor jou en je teamleden.
Hoeveel tijd kost het om coördinator Jongerenpastoraat te zijn?
Je hebt regelmatig overstijgend overleg in verschillende groepen. Houdt rekening met ongeveer één keer per drie weken een vergadering. Daarnaast heb je individueel contact met coaches en pastorale werkers en ben je, naar de mate van jouw beschikbaarheid, bezig met het ontwikkelen van nieuwe plannen. Alles bij elkaar zal dit neer komen op ongeveer één dagdeel per week.
Het jongerenwerk van Berea Apeldoorn wil waardevolle relaties aangaan met jongeren en hen verbinden met God. Omdat het leven van jongeren niet altijd vanzelf gaat willen we ze graag goede pastorale ondersteuning geven wanneer dat nodig is. Daarom werken wij met een team Jongerenpastoraat.
Wat is een medewerker Jongerenpastoraat?
Je hebt ervaring met jongeren wiens leven niet vanzelf gaat. Je hebt enige kennis over de grote diversiteit aan problemen waar jongeren tegenaan kunnen lopen en geniet ervan om gesprekken te voeren met jongeren. Je hebt een diepgeworteld verlangen om jongeren te leren wie Jezus is, vooral als het leven niet vanzelf gaat. Je kent de belevingswereld van jongeren en hebt er plezier in wanneer anderen tot hun recht komen.
Wat verwachten wij van een medewerker Jongerenpastoraat?
Je bent flexibel beschikbaar om met jongeren op te trekken die behoefte hebben aan hulp in een lastige situatie. Je bent toegerust en bereid verder toegerust te worden, om jongeren een luisterend oor te bieden en de weg (terug) te wijzen naar God. Samen met de coördinator jongerenpastoraat zal je kijken naar verschillende mogelijkheden om toegerust te worden.
Je hebt regelmatig contact met de coördinator jongerenpastoraat en houdt zicht op de ontwikkeling van de jongere. Indien nodig verwijs je, in overleg met de coördinator jongerenpastoraat, door naar professionele hulpverlening.
Wat verwachten wij niet van een medewerker Jongerenpastoraat?
In het jongerenpastoraat sta je er niet alleen voor. Er is altijd iemand om op terug te vallen. Je hoeft dan ook niet zelf beslissingen te nemen ten aanzien van het pastorale traject waar een jongere in zit. Hiervoor wordt je ondersteunt door de coördinator jongerenpastoraat.
Wat mag een medewerker Jongerenpastoraat van ons verwachten?
Je werkt nauw samen met de coördinator jongerenpastoraat en dus mag je ook van hem ondersteuning en meedenken verwachten. Ook zal de coördinator jongerenpastoraat kennis over het verlenen van pastorale zorg met je delen en zorgen voor de benodigde toerusting.
Hoeveel tijd kost het om medewerker jongerenpastoraat te zijn?
Afhankelijk van jouw eigen mogelijkheden en de vraag van jongeren zal er wisselend een beroep op je gedaan worden. Waar je in elk geval rekening mee moet houden is een overleg met andere pastorale werkers wat één keer per zes weken plaats zal vinden. Ook zullen er diverse toerustingsmomenten zijn.